Çinko sülfat ve gümüş nitrat uygulamalarının biber hücre süspansiyon kültüründe kapsaisin üretimi, antioksidan enzimler ve fenolik bileşikler üzerine etkileri
Citation
Aydın, S. (2015). Çinko sülfat ve gümüş nitrat uygulamalarının biber hücre süspansiyon kültüründe kapsaisin üretimi, antioksidan enzimler ve fenolik bileşikler üzerine etkileri. (Yüksek Lisans Tezi) Niğde Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, NiğdeAbstract
Bu tez çalışmasında, biber hücre süspansiyon kültürlerine farklı konsantrasyonlarda ve zamanlarda AgNO3 ve ZnSO4 ilave edilmiştir. Hücrelerdeki ve bunların süzüntülerindeki kapsaisin miktarlarıHPLC cihazında belirlenmiştir. Hücrelerde toplam protein ve toplam fenolik madde miktarları ile süperoksit dismutaz ve peroksidaz enzim aktiviteleri incelenmiştir. Uygulanan tüm AgNO3 ve ZnSO4 konsantrasyonları kapsaisin miktarını kontrol grubuna oranla önemli derecede artırmıştır. AgNO3 uygulamalarında süzüntüye geçen kapsaisin miktarı ZnSO4 uygulamalarına göre daha yüksektir. ZnSO4 uygulaması kapsaisin birikimini artırmada AgNO3 uygulamasına göre daha etkili bulunmuştur. Çinko uygulanan hücrelerde tüm zamanlarda konsantrasyon artışına paralel şekilde toplam protein miktarının arttığı, süperoksit dismutaz ve peroksidaz enzim aktivitelerinin azaldığı belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarının ise konsantrasyon artışına paralel olarak 72. saatte arttığı tespit edilmiştir. Gümüş metalinin biber bitkisi üzerindeki etkisi incelendiğinde protein ve fenolik madde miktarı azalmış, özellikle yüksek konsantrasyonlarda ilk 24 saatlik süre içerisinde antioksidan enzim aktiviteleri artmıştır. In this study, different concentrations and times of AgNO3 and ZnSO4 were added to cell suspension cultures of pepper. The amounts of capsaicin in cells and their filtrates were identified by HPLC. Total protein and total phenolic compound amounts, superoxide dismutase and peroxidase enzyme activities of the cells were determined. The amount of capsaicin in AgNO3 and ZnSO4 concentration of all treatments increased significantly compared to the control group. ZnSO4 treatment has been found more effective increasing the amount of capsaicin to the AgNO3 treatment. It was determined that total protein amount was increased, superoxide dismutase and peroxidase enzyme activities were decreased at all times. In zinc applied cells in parallel with the increase of concentration. Otherwise, the total amount of phenolic compounds was found to be increased in parallel with the increase of concentration at 72 hours. When the effects of silver metal on pepper plant is examined, protein and phenolic compound amounts decreased, and especially at higher concentration, in the first 24 hour period antioxidant enzyme activities increased.
Collections
- Tez Koleksiyonu [101]